Tradisjonelt sett har vi i Norge kledd oss i svart i en begravelse. Selv om det fremdeles er visse normer relatert til antrekk for begravelse, har det blitt noe mer fleksibelt de siste årene. Det er fremdeles mest vanlig å velge svart eller andre mørke, nøytrale farger. Noen velger å ha på seg bunad og i enkelte begravelser kan de pårørende ha valgt å be de tilstedeværende kle seg farger. Dette kan være fordi den avdøde selv ønsket det, eller det kan være for å understreke personligheten eller interessene til personen som har gått bort. Nedenfor følger en kort beskrivelse av hva kvinner og menn vanligvis har på seg i en begravelsesseremoni.

Antrekk i begravelse for kvinner   

Kvinner skal helst ha på seg svarte bukser eller skjørt med passende overdel, eller en kjole. Kjolen skal ikke ha dyp utringning og skal rekke til knærne eller anklene. Dette gjelder også skjørt. Det er ønskelig at man har på seg svarte strømper. Litt mønster på antrekket er ansett som greit, men det skal helst være relativt nøytralt. Sko og yttertøy skal også helst være formelle og i svart eller mørke farger. Antrekket skal være relativt diskré og man skal derfor ha minimalt med store smykker. Vesken skal være pen og mørk eller svart.

Antrekk i begravelse for menn

For menn er det “mørk dress” som er ansett som mest passende. Det betyr altså en mørk grå eller mørk blå dress uten- eller med lite mønster. Man skal helst ha hvit skjorte men det er også mulig å ha en annen nøytral farge. Denne skal heller ikke ha mønster og slipset skal være sart. Skoene skal være svarte, formelle og nypusset. Man bør bruke en mørk frakk eller en pen, mørk jakke.

Andre antrekk ved begravelse

Noen ganger inviterer de pårørende til å bruke farger eller lyse klær. Da skal ikke slipset være svart. Hvit skjorte og svarte sko gjelder imidlertid både for mørkt og lyst antrekk. Ellers er det noen som velger å bruke bunad i begravelse. Selv om dette strengt talt er et festantrekk er det enkelte som bruker det i en begravelsesseremoni.

Kontakt oss dersom du har spørsmål angående begravelse og hvordan vi kan hjelpe deg.